Julkaistu

Sisustamisen ammattilaiset – sisustustoimittajan haastattelu vuodelta 2017

Aloitin vuoden 2017 alussa blogissa juttusarjan, joka kertoo erilaisista sisustamisen ammattilaisista. Tähän saakka olen saanut haastatella sisustussuunnittelija Riikka Mehiläistä ja Tikkurilalla värien parissa työskentelevää Terhi Bothasta. Nyt vuorossa oli haastatteluhetkellä Otavamedian Kodin lehtien sisustustoimittajana toiminut Henna Honkalo. Haastattelu toteutettiin sähköpostitse 2017 ja olen aivan todella iloinen, että sain hänet mukaan juttusarjaan!

Mistä olet kotoisin? Kuinka kotiseutusi näkyy sisustamisvalinnoissasi?

Olen kotoisin Kajaanista, ja sieltä muutin opiskelemaan Helsinkiin. Isovanhempani olivat rajantakaisesta Karjalasta, ja ortodoksinen kulttuuri on ollut perheessämme vahvasti läsnä. Se perintö näkyy kodissamme äitini maalaamina ja mummoni vanhoina ikoneina. Kajaani ei sinällään näy sisustusvalinnoissani, mutta lapsuudenkodin tyyli kyllä. Rakastan Artekin kalusteita ja itämaisia mattoja kuten äitini.

Kuinka päädyit sisustustoimittajaksi?

Opiskelin toimittajaksi ja siitä polku jatkui sisustustoimittajan työhön. Sisustustoimittajana aloitin vuonna 2007. Visuaalisuus ja erilaiset tilat, kuten vaikkapa hylätyt talot ja vanhat tehtaat ovat kiehtoneet minua aina. Valokuvaus on myös aina ollut tärkeä harrastus. Rakastan myös kirjoittamista, sekä ympäristön tarkkailemista ja havainnoimista. Sisustustoimittajan työssä nämä kaikki yhdistyvät sopivalla tavalla.

Mitä mieltä olet sisustuksen trendeistä?

Trendit näkyvät lehdissä ja blogeissa tyyleinä, väreinä, huonekaluina ja esineinä. Ne ovat työkaluja ja niitä on mielenkiintoista seurata. Itseäni erityisesti kiinnostaa niin sanotut hiljaiset signaalit, jotka kytevät main streamin alla, ja joista saattaa tulla valtavirran trendejä ajan myötä. Tai sitten ne jäävät vaan pienen joukon ihastukseksi. Trendejä ei kuitenkaan pidä ottaa vakavasti, eikä missään nimessä sisustustaa kotiaan pelkästään niiden mukaan. Oma tyyli on tärkeää, ja sitä voi sitten maustaa sopivasti trendeillä. Kaikkea ihanaa ja trendikästä ei omaan kotiin pidä eikä tarvitse hankkia.

Olet kertonut, että eläinoikeudet ovat sinulle tärkeitä. Miten tämä näkyy sisustamiseen liittyvissä valinnoissasi?

Tämä on hieman hankala kysymys. Eläimet ja eläinoikeudet ovat olleet tärkeitä minulle lapsesta saakka. Kodin sisustusta enemmän olen pyrkinyt siihen, että se näkyisi jääkaappini sisällössä. Sisustushankinnoissa pyrin miettimään missä tavara on valmistettu ja millaisissa oloissa. Vastuullinen kuluttaminen on tärkeää. Suurin osa kotimme kalusteistamme on vintagea, jos ostan jotain uutta pyrin ostamaan ajatonta ja laatua. En halua ostaa mitään sinnepäin väliaikaista, vaan olen mielummin ilman ja odotan, että saan hankittua kalusteen jonka todella haluan, eikä mitään korviketta.

Mikä on tuorein oma sisustushankintasi?

Etsin aika kauan tarpeeksi isoa, laadukasta ja tietynlaiseisesti kuvioitua itämaista mattoa. Löysin sen puoli vuotta sitten, sitten harkitsin ostosta nelisen kuukautta, kunnes päädyin ostamaan maton. Ostin vasta myös Ikean Stockholm2017 -malliston kauniin rottinkipintaiseen sohvapöydän, joka toimii myös mainiosti penkkinä.

Mikä on oma hyvä neuvosi sisustamisessa jonka voisit jakaa myös muille?

Ihan ensiksi suosittelen sitä, että käyt läpi turhat tavarat ja tutkiskelet suhdetta ympäröiviin kalusteisiin. Ympäröi itsesi ainoastaan tavaroilla joista todella pidät. Meillä kaikilla on kodeissamme kalusteita ja tavaroita, jotka ovat vaan päätyneet meille. Joistakin huonekaluista emme edes pidä, vaan säilytämme sitä velvollisuudentunnosta, koska se on mummolta peritty. Tyhjä tila on mielestäni liian arvokasta hukattavaksi tavaraan, josta ei saa hyvää energiaa. Helpoin tapa tunnustella omia kalusteita on radikaalisti kantaa vaikka kaikki pihalle, tai jos omaa pihaa ei ole, niin vaikka huone kerrallaan tyhjentää. Sitten miettiä, mitkä kalusteista todella on niin ihania, että haluan ne tuohon huoneeseen. Tavaraan ei kannata takertua liikaa. Avaruus ja väljyys on rompetta arvokkaampaa.

Ole oma itsesi ja sisusta rohkeasti. Luota omaan makuusi ja muista, että teet kotia itsellesi etkä muille. Jos muutat uuteen kotiin, älä kiirehdi hankinnoissa, tilaa on usein hyvä kuunnella jonkun aikaa, jotta todelliset tarpeet täsmentyy. Älä myöskään osta mitään väliaikaista, vaan satsaa kestäviin hankintoihin. Vaikka se tarkoittaisi että jotain unelmatuoleja pitäisi säästää monta vuotta.

Millaisia haaveita sinulla on työsi suhteen?

Palaan töihin pitkältä perhevapaalta ensi vuonna. Suurin haave ja haaste oman rakkaan työni ja elämäni tärkeimmän työn, äitiyden, yhdistäminen. Odotan myös innolla mielenkiintoisia koteja kuvattavaksi ja uusien ihmisten tapaamista. Haaveilen myös siitä, että minulla olisi tulevaisuudessa aikaa sisustussuunnittelulle.

Millainen sisustaja mummosi oli?

Mummoni joutui jättämään nuorena äitinä kotinsa ja kaiken taakseen, kun sota syttyi. Hän rakasti kukkia ja kauneutta, ja loi pienestä kerrostaloasunnosta viihtyisän kodin neljälle lapselle. Sisustus oli käytännöllinen ja kaunis sekoitus, jonka kruunasi maailmanmatkaaja-enoni tuomat eksoottiset huonekalut ja esineet. Tavaroista pidettiin myös hyvää huolta, eikä turhaa krääsää kerätty nurkkiin.

Miten kiteyttäisit tärkeimmät, mitä olet oppinut ammatissasi värien valinnasta?

Tilan värimaailma rakentuu luonnonvalosta, valaistuksesta, pintamateriaaleista, huonekaluista, tekstiileistä ja pienesineistä. Kodin värimaailman suunnittelussa kannattaa huomioida myös se, miten värit heijastuvat eri pintoihin ja miten luonnonvalon suunta muuttaa värejä. Esimerkiksi punertava parketti, antaa koko asuntoon lämpimän punertavan sävyn, vaikka seinät olisivat valkoiset. Neutraaliin tilaan on helppo tuoda väriä kalusteilla ja tekstiileillä, ja niitä on helppo myös muuttaa. Toisaalta kannustan sisustajia myös rohkeuteen värien valinnassa, seinien maalaus on yksinkertainen keino muuttaa tilan tunnelmaa, ja jos värivalinta menee mönkään, voi aina maalata uudelleen. Usein ajatellaan turhan varman päälle, pelätään että kyllästytään. Sisustamista ei pidä ottaa liian vakavasti!

Meillä kaikilla on myös omat voimavärimme, värimaailma missä viihdymme ja mikä antaa energiaa. Sitä kannattaa kuunnella. Olen itse rakastanut vihreää lapsesta saakka, ja kodissamme se näkyy muutamissa kalusteissa, mutta selkeimmin kotimme isossa viherkasvikokoelmassa.

Mikä on seuraava sisustustapahtuma, johon osallistut?

Sisustustoimittajat ry:n kesäjuhliin! On hauska juhlistaa yhdistyksemme 30-vuotista taivalta yhteistyökumppaneiden ja jäsenten kesken. Samalla julkistetaan yhdistyksen uusi logo. Kesän lomailun jälkeen syksyllä odottaa sitten vuoden suurin sisustustapahtuma, Habitare.