Olen usein suunnitellut mielessäni, että kirjoittaisin postauksen siitä miltä oma sivutoimisen verkkokauppayrittäjän päivä näyttää. Nyt päätin tarttua tuumasta toimeen. Toivon, että kirjoitus voisi antaa realistisen kuvan siitä, mitä kaikkea verkkokauppayrittäjyyteen liittyy. Jos olet joskus pohtinut oman verkkokaupan perustamista, niin tästä kirjoituksesta voisi olla hyötyä myös sinulle!
Sen lisäksi, että pyöritän sivutoimisesti verkkokauppaa, olen töissä digitoimistossa neljä päivää viikossa. Minusta parasta verkkokauppayrittäjyydessä on ehdottomasti se, että pääsen hyödyntämään siinä omia taitojani digimarkkinoinnissa, joka on oma leipätyöni.
Kuvaan seuraavaksi päivääni verkkokaupan tehtävien näkökulmasta. Verkkokaupan töihin käyttämäni aika vaihtelee päivittäin melko paljon – on päiviä, jolloin lähinnä käyn seuraamassa Instagramin kuvavirtaa, ja toisaalta päiviä, jolloin saatan hoitaa useita lähetyksiä ja tuottaa varastoon monenlaista video, kuva- ja tekstisisältöä sosiaalista mediaa varten. Saapuneet tilaukset rytmittävät verkkokaupan arkea, mutta niiden lisäksi verkkokaupan pitämiseen liittyy paljon (digi)markkinointiin, sisällöntuottamiseen ja tuotevalikoimaan liittyviä toimia, jotka eivät aina näy ulospäin.
Verkkokaupan pyörittämiseen kuuluu edellä mainittujen asioiden lisäksi esimerkiksi kirjanpitoon ja verotukseen, verkkokaupan ylläpitoon sekä verkkokaupan maksunvälittäjään ja toimitustapoihin liittyviä tehtäviä. Toki tämänkokoisessa verkkokaupassa nämä tehtävät eivät ihan hirveästi vie aikaa, mutta on hyvä huomioida, että koko pakettiin kuuluu myös paljon muuta kuin lähetysten pakkaaminen.

Päivän kulku
klo 6.30 Herätys -Eilisen kävelylenkin avustamana olen nukkunut lähes yhdeksän tuntia heräämättä kertaakaan yön aikana. Aivan mahtavaa. Tarkistan puhelimestani saapuneet sähköpostit – sekä päätoimisen työni että verkkokaupan. Käväisen suihkussa, mutta tänä aamuna päätän olla pesemättä hiuksiani. Valmistelemme lapset hoitoon ja otan mukaan päivän lounaan pakasterasiaan. Starttaamme kohti miehen työpaikkaa ja hoitoa klo 7.05.
klo 7.40 Menen euron aamukahville paikallisen kauppakeskuksen kahvilaan. Tästä on tullut minulle oma ja tärkeä rutiini. Valmistaudun päivään ja vastailen usein jo muutamiin työsähköposteihin tässä vaiheessa. Usein tässä vaiheessa myös vien myös verkkokaupan paketit postiin tai pakettiautomaattiin. Tänään yksi paketeistani on niin suuri, että se ei mahdu pakettiautomaattiin. Posti aukeaa klo 8.00, joten päätän tipauttaa sen matkalla töihin suoraan postiin.
klo 8.30 Olen työpaikallani. Teen nelipäiväistä työviikkoa digitoimistossa. Minulla on aivan mahtava työpaikka! Paljon vapautta, rento ilmapiiri ja positiivinen esimies. Toimistomme sijaitsee kivassa omakotitalossa, olemme vuokralla uudehkolla omakotitaloalueella ja tämä tuo oman kodinomaisen fiiliksen myös työntekoon. Nappaan päivän toisen kahvin ja palaan työpisteen äärelle.
klo 11.50 Huomaan, että puhelimeen on tullut uusi tilaus asiakkaalta. Totean, että tuotetta löytyy heti varastosta, joten pakkaan paketin tänään illalla valmiiksi. Minulla on aina eväät töissä, sillä toimistomme lähellä ei ole lounaspaikkaa. Tänään lounaana on pinaatti-kasvis-lasagnea ja kirsikkatomaatteja. Luesken päivän Hesaria ja selailen puhelintani.

klo 13.50 Lisään verkkokaupan instagram-tilille uuden päivityksen. Pohdin saman päivityksen jakamista myös facebookin puolella, mutta tulen siihen tulokseen, että jätän asian tuonnemmaksi, sillä se vaatisi enemmän aikaa.
klo 16.00 Lähden ajamaan toimistoltamme lasten päiväkodille. Haen lapset ja riisun heiltä kuravaatteet ennen matkaa. Haemme miehen töistä, jonka jälkeen suuntaamme koko porukka kotiin.
klo 17.30 Pakkaan aiemmin päivällä tulleen tilauksen valmiiksi seuraavaa aamua varten. Lähetän asiakkaalle lähetyksen seurantakoodin, tulostan pakettiin osoitekortin sekä kirjoitan mukaan pienen henkilökohtaisen viestin. Lisään matkaan myös pienen yllärin, sillä näistä tulee hyvä mieli myös itselle. Totean, että Groovy Magnetsin tapetteja alkaa olla jo melko vähän varastossa ja että niitä pitäisi tilata lisää. Minulle on myös tullut tiedustelu Uashmama-pusseista. Vastaan asiakkaalle ja lupaan tilata pusseja lisää varastoomme.
klo 21.00 Lapset ovat nukkumassa ja seurailen somea joka käytännössä tarkoittaa facebookia ja instagramia. Pohdin seuraavan blogipostauksen tekemistä sisustamisen ammattilaiset sarjaan. Minulla on ajatus seuraavasta haastateltavasta, mutta minun pitäisi vielä lähestyä häntä aiheen kanssa.
klo 21.40 Menen jo varhain sänkyyn. Unta odotellessa tsekkailen vielä Google Analyticsista verkkokaupan viimepäivien analytiikkatietoja. Ennen nukahtamista mietin vielä, että verkkokauppani YO ZEN tuotteiden kategoriasivun optimointiin kannattaisi vielä panostaa.

Jos suunnittelet verkkokauppaa, pohdi ainakin näitä käytännön asioita:
- Verkkokauppasi alusta – Kiinnitä huomiota kuukausimaksuihin vs. hankintahintaan ja siihen, että pääset itse muokkaamaan ja hakukoneoptimoimaan verkkokauppaasi. Omani on toteutettu WordPressillä ja WooCommercen lisäosalla. Tämän lisäksi olen hankkinut verkkokauppaani valmiin, tarjoajan puolesta päivittyvän WooCommerce-ulkoasuteeman, joka maksoi hieman.
- Verkkokaupan tietoturvapäivitykset – Verkkokaupan tulee olla luotettava ja myös sen päivityksistä on hyvä huolehtia. Verkkokauppaa perustaessasi on hyvä selvittää miten hoidat tarvittavat tietoturvapäivitykset, jotta verkkokauppaan ei synny tietoturvaan vaikuttavia aukkoja.
- Toimitustavat – Saatavilla on nykyään ainakin Postin, Matkahuollon sekä R-paketti. Suuremmilla määrillä parhaita vaihtoehtoja ovat Posti ja Matkahuolto.
- Maksunvälittäjä – Verkkokaupassa kannattaa tarjota mahdollisimman laaja valikoima maksutapoja. Hyvä vaihtoehto pienelle verkkokaupalle on Checkout-maksunvälittäjä. Jos volyymisi on suurempi suosittelen Klarnaa tai Paytrailia. Erityisesti Klarnan ratkaisussa korostuu korkea konversioaste.
- Palvelin ja sen ylläpito – Tähän löytyy paljon sekä kansainvälisiä että kotimaisia toteuttajia. Yksi hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Nebula.
- Domain – Tässä erityisesti hintavertailu kannattaa. Markkinoiden kalleimman ja edullisimman tarjoajan välinen hintaero oli moninkertainen. Omani olen hankkinut Domainhotellista.
- SSL-sertifikaatti – Google painottaa tulevaisuudessa verkkosivustojen turvallisuutta ja kaikki verkkosivustot ovat siirtymässä SSL-suojauksen suuntaan. Tämä ei ole välttämätön, mutta uskon, että tulevaisuudessa lähes kaikilla verkkokaupoilla on tämä asennettuna.
- Yritysmuoto – Mieti haluatko perustaa samantien esimerkiksi osakeyhtiön vai riittääkö toiminimi näin aluksi.
- Arvonlisäverovelvollisuus – Jos toimintasi on pientä, voit toteuttaa toimintaasi ilman arvonlisäverovelvollisuutta. Tällöin et kuitenkaan voi vähentää esimerkiksi hankintojesi arvonlisäveroa omassa toiminnassasi. Laske kumpi vaihtoehto on sinulle edullisempi – arvonlisäverovelvolliseksi ryhtyminen vai siitä pidättäytyminen.
- Kirjanpito– Jos verkkokauppasi toiminta on oikein pientä, yhdenkertainen kirjanpito saattaa riittää. Oman kahdenkertaisen kirjanpitoni toteuttaa osaava ja taitava tuttuni aina neljännesvuosittain.
- Sosiaalisen median kanavat – Mieti missä sosiaalisen median kanavissa asiakkaasi ovat ja millaista sisältöä niihin tuotat
- Hakukoneoptimointi – Hakukoneoptimoinnin ns. hyvät käytännöt on hyvä huomioida sisällön tuottamisessa jo alkumetreillä. Kun opettelet heti alusta lähtien tuottamaan hakukoneystävällistä sisältöä, se palkitsee sinut pitkällä tähtäimellä.
Jos sinulla tuli mieleen kysyttävää verkkokauppayrittäjyydestä, vastaan kyllä mielelläni.
- Terveisin, Tuuli