Lämpimän kesän jälkeen tuntui että aivoissa oli jälleen tilaa ja kapasiteettia potea maailmantuskaa 😀 Elokuun ilmastonmuutosta koskevat artikkelit osuivat silmään yksi toisensa jälkeen ja pistivät miettimään myös omaa kulutuskäyttäytymistä ja keinoja miten omalta osaltani voisin vaikuttaa.
Olen nyt alkavan syksyn myötä miettinyt ainakin muutamia asioita, joita voisin tehdä arjessa toisin.
Ennen kuin paljastan oman listani, niin haluaisin vielä kertoa että olemme melko tavallinen perhe, jonka toiminnasta löytyy aivan varmasti vielä paljon ekologisia epäkohtia.
Mutta olen ajatellut, että on huippua jos innostuu tekemään ainakin jotain!
Syksyn Ekoteot
Mikromuoviongelman tiedostaminen omissa kulutusvalinnoissa
Kävin läpi vaatekaappiamme ja sieltä löytyi kyllä myös yllättävän paljon tekokoituja. En ollut tajunnutkaan miten esimerkiksi sukat, collegevaatteet ja hupparit sisältävät helposti tekokuitua. Esimerkiksi puuvillaisiksi ajattelemissani vaatteissa oli usein mukana polyesteria, joka on siis muovista valmistettu tekokuitu. Päätin, että jatkossa hankimme vain luonnonkuituja tai muuntokuituja, joiden raaka-aineet saadaan luonnosta, pääasiassa erilaisista puulajeista. Tämä vaatii esim. Prisma-reissulla aikaisempaa enemmän vaatteiden valmistusmateriaalien syynäämistä.
Mikromuovia keräävän Guppy Friend-pesupussin hankkiminen
Guppy Friend-pesupussi on fleecen ja mikromuovia sisältävien ulkoiluvaatteiden pesuun tarkoitettu pesupussi joka kerää suurimman osan mikromuovista pesun aikana. Päätin, että käytän lasten ja meidän aikuisten teknisten kerrastojen ja ulkovaatteiden pesuun pesupussia ja näin toivottavasti vähennän meidän perheen tuottaman mikromuovin määrää.

Turhien pakkausten välttäminen
Meillä on ollut jo pitkään tapana ostaa vain palasaippuaa ja se on toiminut todella hyvin. Saippua kestää huomattavasti pidempään palamuodossa ja on myös edullista.
Heräsin LUSH-merkin ihanuuteen vasta nyt! Heidän tuotteissaan ei käytetä synteettisiä raaka-aineita, eläinkokeita tai eläinperäisiä ainesosia ja mikä parasta niiden pakkaaminen on minimalistista. Tilasin meille juuri tuuheuttavan shampoon ja palasaippuan ja toimitus oli todella nopea!
Pakkaan myös kaikki verkkokaupan lähetykset pääosin jo kertaalleen käytettyihin pakkausmateriaaleihin samasta syystä. Minusta on hyvä, jos voin sen tehdä ja vähentää näin pakkaamiseen käytettyä energiaa.
Turhia pakkauksia on arjessa toki todella paljon. Rutiinilla meneekin jo muovikasseista kieltäytyminen ja oman kassin käyttäminen ruokaostoksilla.
Muovin lajittelu kotitalousjätteestä
Meillä Jyväskylässä ei ole vielä mahdollista tilata taloyhtiöiden roskiksiin muovijätteen lajittelua, mutta olen aloittanut kotona muovin lajittelun erilliseen pussiin. Lähin muovinkeräyspiste löytyy lähimarketin pihasta alle kilometrin päästä, joten tyhjentäminen on suhteellisen kätevää.

Pyöräilen töihin Tämä muutos ei varsinaisesti ole ekologisista päämääristä lähtöisin, mutta aloitettuani pyöräilyn töihin, totesin, että myös ajamamme kilometrit ovat vähentyneet. Suunnitelmissani on hankkia lähiaikoina sähköpyörä ympärivuotiseen kulkemiseen. Tällä hetkellä pyöräilymatka on noin 9 kilometriä suuntaansa.
Hankin käytettynä
Aina kun mahdollista, hankin asioita käytettynä. Tätä ei varmaan tarvitse perustella enempää? Tori.fi on mahtava aarreaitta <3
Luomulihaa ruoaksi 1-2 kertaa viikossa
Muu perheemme syö töissä ja koulussa normaalia sekaruokaa. Tämän vuoksi olen ajatellut että meillä kotona riittää, että lihaa syödään 1-2 kertaa viikossa. Ostamme 99 prosenttisesti luomulihaa sillä se on ainoa valinta, joka nykyisin on tarjolla, jossa edes jollain tavalla huomioidaan se kuinka eläin on elänyt oman elämänsä.
En osta turhaa
Tämä on ehkä hassu esiintuotava asia verkkokauppayrittäjälle jonka tulisi kannusta ihmisiä ostamaan ja kuluttamaan lisää 😀 Pyrin kuitenkin kaikessa kuluttamisessa siihen, että miettisin ensin tarvitsenko jotain vai en. Huomaan, että turha tavara tuo ainakin minulle stressiä; se kun vaatii jatkuvaa järjestelyä ja aiheuttaa huonoa omaatuntoa. Hyvin valitut, kestävät ystävät sen sijaan tuovat iloa arkeen.

Pyrin opettamaan sanomaa myös jälkikasvulle
Meilläkin käydään välillä Mc Donaldsilla ja tuodaan kotiin näitä kerran leikittäviä leluja, myönnän sen. Haluaisin silti opettaa lapsille kuinka kuluttaminenkin voi olla kestävää ja mietittyä. Ja sen, että oma itsetunto tai onnellisuus ei koskaan rakennu omistamiesi tavaroiden varaan.
Minulla olisi varmasti omassa kulutuskäyttäytymisessä parannettavaa. Välillä innostun jostain asiasta ja saatan ostaa jotain joka ei ole niin eettistä. Mutta koetan hioa meidänkin arkea ainakin askel askeleelta vähemmän kuluttavaan suuntaan.
Millaisia ekotekoja sinä olet tehnyt? Onko sinulla jotain periaatteita, joista pidät kiinni?
Olen pyrkinyt valitsemaan verkkokauppaan pääosin vain tuotteita joiden valmistus ja materiaali kestävät päivänvalon. Esimerkiksi Saanan ja Ollin matot valmistetaan teollisuuden ylijäämäkuidusta ja tyynyjen materiaalina on kestävästi tuotettu hamppu. Uashmaman tuotteet puolestaan on valmistettu selluloosasta.
Jos teillä tulee mieleen ehdotuksia tuotevalikoiman laajentamiseksi niin kuulen niistä mielelläni!