Julkaistu Jätä kommentti

Habitare 2019

Habitare 2019

Tämän vuoden Habitare -käynnin suunnittelu eteni vauhdikkaasti! Tein päätöksen lähtemisestä edeltävänä iltana klo 20 ja tarkistin olisiko junalippuja vielä seuraavaksi aamuksi saatavilla. Olihan niitä. Junaliput ostoskoriin ja taksi ovelle klo 5.50 ja nukkumaan. Eläköön spontaani elämä!

Koska olin todella tipalla päättänyt lähteä matkaan, tein aamulla tehokkaasti kolme tuntia junassa töitä. Sainkin monta asiaa tehdyksi ja junan verkko toimi myös menomatkalla yllättävän hyvin.

En ollut etsinyt ennakkoon tietoa tapahtumasta ja saavuin sinne ilman erityisiä, tähän vuoteen liittyviä odotuksia. Habitare -päivä on ollut aikaisempina vuosina mahtavaa kokea yksin. Olen nauttinut mahdollisuudesta kierrellä päämäärättömästi näyttelyä sekä aistia ja kuvata näkemääni ilman sen suurempia tavoitteita. Päivä on poikkeuksetta mennyt todella nopeasti ja paluujunaan on tullut joka kerta kiire.

Habitare oli tuttu ja turvallinen

Tänä vuonna ensivaikutelmana minulle tuli fiilis, että messut olivat melko paljon edellisten vuosien kaltaiset. Ehkä vuosi on liian lyhyt aika kehittää yritykselle jotain todella erilaista ja uutta. Toisaalta ajattomat brändit eivät välttämättä tavoittelekaan vuosittaista uudistumista. Isoista brändeistä esimerkiksi Marimekko oli jättänyt messut kokonaan tänä vuonna välistä.

Toisaalta messuilla oli paljon kauniita ja pohdittuja yksityiskohtia sekä rohkeaa värien käyttöä. Esimerkiksi Finarten, Avotakan ja Uumarketin sekä Skannon osastoilla oli käytetty rohkeasti sinistä ja violettia väriä. Erilaiset luonnonheinät ja katosta roikkuvat viherkasvit toistuivat useilla osastoilla. Pyöreät muodot ovat myös suosiossa. Myös erityisesti erilaiset ekologiset palasaippuat kiinnittivät oman huomioni kylpyhuoneissa. Woodion puusta valmistettu kylpyamme ansaitsee myös tulla mainituksi.

Habitare 2019 Annon osasto

Susanna Björklundin trendiluento

Habitaressa oli aikaisempien vuosiin tapaan Susanna Björklundin megatrendejä sekä yhteiskuntamme hiljaisia signaaleja koskeva luento. Susanna Björklund toimii toimittajana, trenditutkijana sekä tulevaisuusajattelija ja Habitaren Signals-näyttelyn kuratoijana.

Susannan mukaan maailmalla jylläävät megatrendit kuten ilmastonmuutos, urbanisaatio, digitalisaatio ja ikääntyvä yhteiskunta ovat asioita, jotka vaikuttavat myös sisustuksen trendien syntymiseen. Habitaren Signals näyttely pyrkii puolestaan visualisoimaan näiden megatrendien mukanaan tuomia vaikutuksia sisustuksen muodossa. Susannan luennon mukaan jopa 40% maailman talousvaltioiden väestöstä ei ole kuullut sanaa ilmastonmuutos ja kehitysmaissa jopa 65% väestöstä ei tunne termiä. Susanna toikin esiin, että työtä ja tehtäväsarkaa riittää yhä.

Motto tulevalle: vähemmän, mutta parempaa.

Susanna Björklundin tulevaisuuden teesi

Habitaren Signals-näyttelyn keskeiset teemat

Katsomme maailmaa omasta kuplastamme. Susanna kuvasi kuinka elämme informaatiotaloudessa ja tietovirtoja kulkee päivän aikana todella paljon. Meidän kovalevymme on aivan täynnä. Ihminen kykenee kiinnittämään huomiota vain tiettyyn osaan asioita ympärillämme. Tämän vuoksi me katsomme maailmaa aina omasta kuplastamme. Susannan mukaan tutkimukset kertovat, että ihmisten on vaikea ymmärtää erilaisuutta. Tärkeä viesti oli, että ei ole olemassa yhtä totuutta. Hänen mukaansa esimerkiksi tiedekään ei ole aukotonta sillä lopputulokseen vaikuttaa tarkastelun näkökulma.

Ajan illuusio. Flow-tilassa ajantaju katoaa. Aika hidastuu, kun kokee asioita ensi kertaa tai on voimakkaan innostuksen tai pelon vallassa. Susanna kertoi, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa mielenosoituksessa on otettu käyttöön uusi symboli, joka merkitsee sanaa ”extinction” eli katoamista ja sukupuuttoon kuolemista. Tuo symboli kuvaa myös ajan kulumista ja sen merkitystä ilmastonvastaisessa työssä.

Empatiaa ja tunnedataa. Luennolla tuotiin esiin erilaisia tutkimuksia, joiden mukaan sosiaalisen median runsas käyttö lisää masennusta. Susanna korosti empatian ja yhteisöllisyyden tärkeyttä tulevaisuudessa. Hänen mukaansa esimerkiksi lapsille on kehitetty pelejä, jotka kehittävät yksilön empaattisuutta. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset eivät enää tulkita kovin toistensa tunnetiloja; tämä taito on huonontunut osalla ihmisistä, koska käytämme niin paljon älypuhelimia. Tällä hetkellä onkin jo kehitetty teknologioita, jotka auttavat ihmisiä toisten ihmisten tunteiden tunnistamisessa. Susanna pohti luennollaan, skenaariota, että joskus tulevaisuudessa teknologia voisi tunnistaa toistemme tunteita paremmin kuin ihmiset itse. Susanna kertoi, että esimerkiksi kaunokirjallisuuden lukeminen samoin kuin taide lisäävät empatiaa ja kannusti meitä kaikkia harrastamaan näitä asioita.

Vesi vanhin voitehista. Ihminen voi veden lähellä hyvin ja veden katsominen rauhoittaa. Puhdasta juomavettä on rajallinen määrä maailmassa. Susannan mukaan on mahdollista ja todennäköistä, että vedestä tulee olemaan puute maailmassa, jonka myötä sen merkitys nousee ja se otetaan yhtenä aiheena käsittelyyn myös muotoilussa ja sisustuksessa. Hänen mukaansa kylpylähenkisyys ja veden läsnäolo tulevat tulevaisuudessa entistä enemmän mukaan visuaalisiin trendeihin.

Mitä Habitare 2020 tuo tullessaan?

Aikaisemmin Habitare messut on järjestetty aina neljän vuoden välein. Tämän vuoden messukäynnin jälkeen pohdinkin olisiko tapahtumaa syytä järjestää jatkossa vaikka joka toinen vuosi jotta esillä olevat yritykset ehtisivät ja voisivat panostaa esilläoloon enemmän? Tämän vuotinen tapahtuma oli hyvä, mutta kovasti aikaisempien vuosien kaltainen.

Instagramissa parhaat palat videoina

Kuvasin päivän aikana Valkoisen Lautturin Instagram Stories osioon paljon materiaalia jonka tallensin myös tilin Kohokohtiin. Jos haluat lisää Habitaren tunnelmia, käy tutustumassa myös monipuolisiin videoihin.

Aikaisempien vuosin Habitare kuvat pääset näkemään tästä: 2017, 2018

Julkaistu

Fine Little Day tyynynpäälliset

Tilasin skandinaavisen sisustamisen verkkokauppaamme ruotsalaisen sisustusmerkin Fine Little Dayn tyynynpäällisiä. Ihastuin merkkiin Instagramin maailmassa ja otin aiheesta tarkemmin selvää. Kävi ilmi, että merkin tyynynpäälliset on valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista. Niissä ei ole siis käytetty tekokuitua.

Tilasin ensimmäisen kokeiluerän verkkokauppaani viime syksynä. Valinta on osoittautunut hyväksi. Tyynynpäälliset ovat laadukkaan ja viimeistelyn oloiset. Vetoketjut ovat vankat ja Fine Little Dayn tuotteet on tehty kestämään mikä ei sinänsä ole itsestäänselvyys tänä päivänä.

Fine Little Dayn tyynynpäällisissä on käytetty materiaalina GOTS sertifioitua puuvillaa ja pellavaa. Fine Little Dayn pääsuunnittelijan Elisabeth Dunkerin suurin innoittaja on luonto. Kestävällä tavalla tuotetut luonnonmateriaalit kuuluvat yrityksen toimintaperiaatteisiin.

Alennuskoodilla -15% alennus tyynynpäällisistä

Tarjoamme tarjouskoodilla finelittleday 15% alennuksen tyynynpäällisistä. Syötä tarjouskoodi kassalla ja ohjelma laskee sinulle automaattisesti alennuksen. Alennusta ei voi käyttää yhdessä muiden alennuskoodien kanssa ja se on voimassa vuoden 2019 loppuun asti.

[products columns="1" tag="pellavatyynynpäällinen"]

Lummekuvioidut WATER LILIES tyynynpäälliset on valmistettu täyspellavasta.

Neulasista inspiraationsa saaneet BARR-tyynynpäälliset on valmistettu puuvillan ja pellavan sekoitteesta. Samoin myös keltainen VOLCANO sekä leikkisä lintuaiheinen TORI-tyynynpäällinen.

[products columns="1" tag="puolipellavainen"]
Julkaistu

Omat ekoteot – OSA II

Kirjoitin viime syksynä omista ekoteoistani ja ajattelin, että nyt voisi olla hyvä ajankohta palata ekotekoihini ja arvioida sitä kuinka hyvin olen arjessa näitä noudattanut. Tässä katsaus siihen miten hyvin olen eri osa-alueissa onnistunut:

En osta mitään turhaa

Tämä on omasta mielestäni oikeastaan kaikkien ekotekojen äiti. Olen pohtinut, että tämä on mahdollisesti se yksittäinen suurin asia johon me kaikki helposti kompastumme. Ostamisesta on tullut niin arkipäiväistä, että sitä tekee päivittäin kiinnittämättä siihen huomiota. Moni ostamiseen liittyvä asia tai tapa on yhteiskunnassamme jo sellainen oletusarvo, että sitä ei tule edes kyseenalaistaneeksi.

Omalla kohdalla tässä ovat auttaneet ostohetkellä (vaihtelevalla menestyksellä) seuraavien asioiden pohtiminen:

  • Käytänkö tätä tavaraa vielä vuoden päästä vai onko kyseessä vain hetkellinen tarve?
  • Onko tavara jonka olen ostamassa tuotettu eettisellä tavalla? Olenko valmis kantamaan vastuun tavaran tuottamistavasta?
  • Voisinko lainata tavaran (vastinetta vastaan) tuttavaltani?
  • Löytyisikö minulta jo kotoa vastaavaa tuotetta?
  • Mikä on tuotteen elinkaari? Kestääkö se käyttöä mutta myös ajan vasaraa? Häpeänkö omistamaani tavaraa myöhemmin sen mentyä pois muodista? Pitääkö minun nähdä vaivaa hankkiutuakseni siitä myöhemmin eroon?
  • Tekeekö tavaran omistaminen omasta elämästäni monimutkaisempaa?
  • Voisinko hankkia tuotteen käytettynä?
  • Jos tuote on vielä näiden kohtien jälkeen listalla, lisään sen usein excel-listaani johon olen listannut asioita joita haluaisin ostaa. Olen huomannut, että lista elää jatkuvasti ja sieltä myös poistuu tuotteita.
älä osta mitään turhaa
Kaikkien ekotekojen äiti on olla ostamatta mitään turhaa.

Muovin lajittelu

Muovin kerääminen erilliseen astiaan on helppoa ja kätevää, mutta mieluisaa astiaa tähän ei ole vielä löytynyt. Asia on ratkaistu tällä hetkellä oikein hyvin toimivalla pahvipussilla. Pitkällä tähtäimellä haluaisin vielä löytää keittiöön kauniin ja suhteellisen edullisen astian lajittelua varten.

Oman kokemuksen perusteella kannustan kaikkia lajitteluun – tämä on oikeasti todella helppoa. Tällä hetkellä viemme muovinkeräyspussin Ringin muovinkeräyspisteeseen, mutta esimerkiksi täällä Jyväskylässä muovinkierrätyksen laajentamisesta taloyhtiöihin päätettäneen ensi syksynä 2019.

muovin kierrätys
Muovin kierrättäminen on yllättävän helppoa. Myös muovinlajittelun tehokkuus lajittelulaitoksissa kehittyy jatkuvasti.

Autoilun hiilijalanjäljen pienentäminen

Perheemme omistaa auton ja tulemme tarvitsemaan sitä todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Olemme kuitenkin porukalla miettineet miten arkena kaupungissa tapahtuvaa autoilua voisi vähentää.

Vähentääkseni autoilun tarvetta ja lisätäkseni omaa vapauttani arjessa, olen hankkinut sähköpyörän ja kuljen sillä päivittäiset noin 16 kilometrin työmatkat. Oman kokemukseni perusteella voin kyllä varauksetta suositella sähköpyöräilyä työmatkan taittamisen muodoksi. Toisaalta sähköpyörän hankkimisen ekologisuuden voi kyseenalaistaa jos vaakakupissa on 75 viikottaisen ajokilometrin vähentäminen ja toisaalta uuden sähköpyörän hankkiminen. Pohdin sähköpyörän hankintaa pitkään ja nyt sen tehtyäni olen kyllä valintaani tyytyväinen. Uskon, että se tulee olemaan käytössä pitkään.

työmatkapyöräily
Olen jäänyt koukkuun työmatkapyöräilyyn. Sopivat siirtymät työmatkoilla kodin ja työpaikan välillä lisäävät hyvinvointia.

Lisäksi olemme suunnitelleet, että seuraavan autonvaihdon yhteydessä perheeseemme tulisi dieselin sijaan biokaasua käyttövoimana käyttävä auto. Nesteen My Diesel polttoaineella olisi mahdollista vähentää diesel-auton päästöjä. Tässä vaihtoehdossa omalla kohdallani ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että siinä raaka-aineena on käytetty myös teurasjätettä ja eläinrasvaa. Raaka-aineen vuoksi en näe sitä eettisenä vaihtoehtona.

Turhien pakkausten välttäminen 

Luin vuoden vaihteessa Zero Waste kirjan ja inspiroiduin sisällöstä niin, että myös uusia turhaa pakkaamista välttäviä tapoja on tullut käyttöön. Aivan kivutta näiden tapojen opettelu ei ole kyllä sujunut. Huomaan, että uuden tavan lisääminen pysyväksi osaksi omaa arkea vaatii paljon muistamista ja aina en ole täysin onnistunut.

Tällä hetkellä yritän omissa ostotottumuksissani seurata seuraavia periaatteita:

  • Olemme siirtyneet täysin palasaippuaan sekä palashampooseen ja -hoitoaineeseen
  • Ostan hedelmät ja kasvikset ilman pusseja tai jos on tarve pakata niitä kaupassa, käytän mukana tuomiani pusseja uudestaan.
  • Otan mukaan oman kauppakassin ja kieltäydyn kaupoissa tarjotuista muovikasseista
  • Ostan Take Away kahvin omaan termariin
  • Lasten kaverisynttäreiden lahjapaperit ja korttitarpeet syntyvät kotoa jo valmiiksi löytyvistä materiaaleista. Erillisiä lahjapapereita tai lahjakasseja emme harrasta.
  • Minulle ei tule paperilehtiä tai mainoksia
  • Olen tiivistänyt omia kosmetiikkatuotteiden määrää ja kyseenalaistanut laajan tuoterepertuaarin.
  • Käytän meikit, hammastahnat, kosteusvoiteen ja palasaippuat mahdollisimman tunnollisesti loppuun.
  • Kyseenalaistan parasta ennen päivämäärän. Pyrin sen sijaan tutkimaan aistinvaraisesti onko tuote todella käyttökelvoton.
  • Pyrin jonkun verran myös välttämään raskaasti pakattuja tuotteita.
kasvisten ostaminen ilman muovipussia ja pakkausta
Kasvikset ja hedelmät on tosi helppo ostaa ilman pussia.

Mikromuoviasian tiedostaminen

Olen kokenut ahdistusta tekokuitumateriaalien laajasta käyttämisestä vaatteissa ja halunnut tehdä tämän suhteen tiedostavampia valintoja.

Vajaan vuoden aikana olen huomannut, että mikäli haluan tehdä helppoja ja vaivattomia ostoksia yleisimmissä vaatekaupoissa, vaade tuotteen pitkästä elinkaaresta ja 100% luonnonmateriaaleista on melko usein hylättävä.

Asioin usein Prismassa, mutta esimerkiksi lastenvaatevalikoimat ovat siellä lähes järjestään ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta kestämättömiä.

Olen viimeisen puolen vuoden aikana koettanut valita vaateostoksissa sen vihreämmän tavan kuluttaa, mutta aivan täysin tämä ei ole toteutunut. Näkisin, että olen onnistunut jättämään kauppaan kaikki ne pahimmat vaihtoehdot, mutta ajatukseni siitä, että hankin vain luonnonmateriaaleja, ei ole toteutunut.

Lapsille olen vajaan vuoden aikana hankkinut pääosin Noshin vaatteita, joissa on luomupuuvillan lisäksi ollut mukana 5% elastaania. Olen toivonut, että Noshin valikoimissa olisi aikaisempaa enemmän 100% luomupuuvillaa olevia vaihtoehtoja.

Ilokseni huomasinkin juuri, että Noshin naisten vaatevalikoimissa on useita vaihtoehtoa jotka sisältävät vain 100% puuvillaa.

Mikromuovia keräävän Guppy Friend-pesupussin hankkiminen

Ostin suunnitelmani mukaan myös Guppy Friend pesupussin, jossa olen pessyt lastemme tekokuituiset ulkovaatteet, vielä aikaisemmalta ajalta käytössä olevat muutamat fleecetuotteet (!) sekä muut tekokuitua runsaasti sisältävät vaatteet.

Yhteenvetona voisin todeta, että ainakin pahimmat mikromuovin lähteet on näin eliminoitu.

mikromuovin irtoaminen vesistöön pesun yhteydessä
Käyttämällä pesupussia mikromuovia irrottavien vaatteiden pesussa voit estää mikromuovin pääsyä vesistöön.

Olen kerännyt lasipurkkiin Guppy Friend pesupussiin kertyneen nöyhtän jonka tulkitsen olevan mikromuovia. Alla tarkempi kuva siitä. Tulkitsen, että mukana on vaatteesta lähtenyttä kuitua ja joukossa silmällä vaikeasti erotettavaa mikromuovia joka tuntuu sormienvälissä hieman hiekalta.

Arvosana ekotekojen noudattamisesta: 8-

Vajaan vuoden ajalta annan itselleni arvosanan 8-. Näen, että olen monin paikoin tehnyt hyviä valintoja, mutta edelleen on asioita, joissa voisin skarpata. Esimerkiksi aktiivisempi loistavien kasvisruokareseptien bongaus ja ruoanlaitto ovat yksi asia mitä voisin tehdä lisää. Tyytyväinen olen siitä, että olen aloittanut muovin kierrätyksen ja että oma arki sujuu melko hyvin ilman autoa.

Julkaistu Jätä kommentti

Ainakin viisi syytä hankkia Finarten Aitta matto verkkokaupastamme

finarten aitta matto valkoinen

1. Finarten Aitta matto on valmistettu kierrätyspuuvillasta

Finarten matto on valmistettu kierrätyspuuvillasta. Tämä on loistava asia myös kuluttamisen kannalta. Turkulaisen suunnittelijapariskunnan Saanan ja Ollin Finartelle suunnittelma Aitta-matto on valmistettu värjäämättömästä kierrätyspuuvillasta.

Finarte kertoo sivuillaan vielä tarkemmin, että ”Saana ja Ollin suunnittelema mallisto, on kudottu kierrätyspuuvillalangasta. Toisin kuin kude design-räsymatoissa, näissä materiaali on vaateteollisuuden sivutuote: leikkuuylijäämät, kangaspalat sekä hukkamateriaali silputaan pieneksi ja kehrätään koneellisesti langaksi.”

Kierrätetyn puuvillamateriaalin käytöllä ympäristövaikutukset ovat vaikuttavia: yhden puuvillakilon kasvattamiseen tarvitaan arviolta 11 000 litraa vettä, lannoitteista puhumattakaan. Vaivalla tuotetut raaka-aineet ja materiaalit, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle tai polttouuniin, saavat nyt uuden elämän mattoina.

Matto on väriltään luonnonvalkoinen, mutta ei taita suuresti keltaiseen, itseasiassa väri on oikein oiva! Matossa saattaa olla valmistusmateriaalinsa puolesta pienenpieniä eri värisiä kuituja, joita ei huomaa ilman lähempää tarkastelua. Nämä ovat osa tarinaa ja kertovat hienosta päätöksestä käyttää valmistuksessa teollisuuden ylijäämämateriaalia. Paksuudeltaan matto ei ole ohuimmasta päästä – tuotetiedoissa sen paksuudeksi on mainittu 3 mm. Matto asettuu hyvin lattialle ja pysyy siinä suorassa vaivatta. Jos matto on kodissa kulkuväylällä alle on kätevää sujauttaa liukueste.

2. Tuote on Saanan ja Ollin käsialaa

Paitsi että tykkään ihan mahdottomasti Saanan ja Ollin kädenjäljestä niin heissä on myös asennetta. Good News from Finland lehti haastatteli heitä ja tässä ote siitä: ”“With Saana ja Olli we are fully in charge of what materials are used, where and how the products are manufactured and what the end result looks like”. Vapaasti käännettynä tämä menisi jotenkin niin että suunnittelijapariskunta on ottanut itse täyden vastuun siitä, millaisia materiaaleja käytetään, missä ja kuinka tuotteet tuotetaan ja miltä lopputulos näyttää. Ihailtavaa.

3. Valkoinen aitta-matto on ajaton hankinta

Aitta-matossa yhdistyy käsin piirretty viiva ja ajaton linjakkuus. Matto on harmoninen kokonaisuus niin lastenhuoneeseen kuin olohuoneeseenkin. Matto tuo kotiin kodikkuutta ajattomalla ja tyylikkäällä tavalla, johon ei helposti kyllästy. Et joudu hankkimaan uutta jokaisen sesongin mukaan, vaan ajaton valinta palvelee sinua pitkään.

4. Tuote on luonnonmateriaalia

Luonnonmateriaalit hengittävät, kestävät ja tuntuvat ihoa vasten hyviltä. Tässä Finarten Aitta matossa ei siis ole käytetty tekokuitua, joka näkyy mm. siinä, että matto ei juurikaan sähköisty talvisin. Puuvilla on tunnultaan pehmeä ja miellyttävä.

5. Tarjoamme sinulle käyttöösi alennuskoodin AITTAMATTO jolla saat alennusta hankinnastasi 15%

Koska toivomme, että mahdollisimman moni tutustuu tähän loistavaan tuotteeseen, tarjoamme käyttöösi alennuskoodin, jolla saat 15% alennusta maton hinnasta. Syötä tarjouskoodi kassalla ja ohjelma laskee sinulle automaattisesti alennuksen. Alennusta ei voi käyttää yhdessä muiden alennuskoodien kanssa ja se on voimassa vuoden 2019 loppuun asti.

[products columns="1" tag="aitta-matto"]

Julkaistu

Habitare 2018

Tämän vuoden Habitare-pyrähdys on jälleen tehty. Mieli sai paljon pureskeltavaa erilaisten värien, muotojen ja valaistuksen muodossa. Habitare 2018 tapahtuma noudatti mielestäni samaa varmaa, hyvää ja toimivaksi havaittua linjaa, mutta mitään spektaakkelimaisella tavalla uutta messuilla ei näkynyt. Kannattaa silti tutustua tapahtuman kuvatarjontaan!

Aloitin kierrokseni Marimekon osastolta. Marimekon tämän vuoden osastossa oli käytetty runsaasti erilaisia ruskean ja beigen sävyjä ja myös tiilenpunaista. Marimekon Unikko-kuosi näkyi jälleen pitkästä aikaa vahvasti kankaissa. Osastolle oli katettu pitkä ja matala pöytä jossa oli hyvin herkullisia kattauksia. Silmääni osui Marimekon Mini-vaasi ja minulle kerrottiinkin että vaasista tulee ilmestymään joka syksy uusi värisävy ja että tämän syksyn sävynä oli syvä ruskea.

marimekko-habitare-2018

Finarten osastolla oli puolestaan tavattavissa perheyrityksen uusi toimitusjohtaja, Larissa Immonen. Hän on lähtenyt hiljattain luotsaamaan kotkalaista Finarten mattoyritystä vanhempiensa jalanjäljissä. Finarten perheyrityksestä välittyi minulle ystävällinen ja maanläheinen sekä oikein positiivinen kuva. Osastolla viihtyivät myös Saana ja Olli ja he ovat luonnossa yhtä symppiksen olisia kuin he ovat myös somessa.

Finarten osastolla oli esillä myös suunnittelijapariskunnan Saanan ja Ollin vastajulkaistu Tie-matto. Matto on valmistettu Aitta-maton tavoin teollisuuden ylijäämäpuuvillasta ja sitä on saatavilla kahdessa eri väriyhdistelmässä josta ruskeampi alla. Matto on puuvillaa ja mahdollista ripustaa myös seinälle ryijyn tavoin.

Asun-lehti oli tehnyt tänä vuonna laajennetun osaston yhdessä erilaisten suomalaisten brändien kanssa. Kokonaisuudessa näkyi Asunin lisäksi Nikari, Iiittala ja Skanno. Asun lehden oma osasto oli sitä ilahduttavaa, varmaa laatua – luonnonmateriaaleja, ajan patinaa ja yllätyksellisiä muotoja hillityllä väriskaalalla.

Signals-näyttely oli runsas, pohjaväriltään vaaleanpunainen, vahvakuvioinen ja kiinnostava. Kokonaisuus koostui neljästä eri huoneesta joita trenditutkija Susanna Björklund luonnehti seinätauluissaan näin:

  • Renessanssi. Elämme uutta rensessanssia, innovaatioita syntyy kaikilla aloilla ja lahjakkaat multipotentiaalit vaihtavat suvereenisti ammattia ja mielenkiinnon kohteita. Kotien ilme rikastuu edelleen ja värikkyys lisääntyy.
Aivan ihana ajan patinoima Artekin pöytä.
  • Unimaailma. Ihmisten käytös ei ole loogista ja tunteet ohjaavat meitä enemmän kuin luulemme, onneksi. Unissa seikkailemme erilaisissa todellisuuksissa sekä kuljemme tiloissa ja paikoissa joita ei ole. Viime vuosilta tuttu clash-tyyli voimistuu edelleen.
  • Paljas ja puhdas. Aitous ja empaattisuus ovat yhä enemmän keskustelun keskiössä, kun aiheena on hyvinvointi. Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, vastuullisuus on onneksi nousussa, mutta talkoisiin pitäisi jokaisen ottaa osaa. Laatu ja pitkäikäisyys ovat yhä tärkeämpiä kriteereitä sisustamisessa.
  • Glam. Ihmiset ovat kautta aikojen halunneet koristautua ja nousta arjen yläpuolelle. Moni asia on murroksessa ja herättää kaivattua keskustelua muunsukupuolisuudesta lähtien. Leikkisyyttä on selkeästi ilmassa.

Anno Collectionin osasto oli kaunis ja erityisesti suuri valkoinen ja matalalle ripustettu pyöreä paperivalaisin ihastutti. Valaisin löytyy Annon tämän vuoden valikoimista.

Kiitos Habitare, ensi vuoteen! Jos aihe kiinnostaa sinua lisää, käy katsomassa myös lyhyet Insta-storiesit @valkoinenlautturi kohokohdista.

valkoinen-lautturi-habitare-2018

P.S. Verkkokauppaamme on saapunut – ihastuttavat ruotsalaisen Fine Little Dayn tyynynpäälliset löytyvät nyt myös valikoimistamme. 

Julkaistu Jätä kommentti

Verkkokauppayrittäjän ekoteot osa I

Lämpimän kesän jälkeen tuntui että aivoissa oli jälleen tilaa ja kapasiteettia potea maailmantuskaa 😀 Elokuun ilmastonmuutosta koskevat artikkelit osuivat silmään yksi toisensa jälkeen ja pistivät miettimään myös omaa kulutuskäyttäytymistä ja keinoja miten omalta osaltani voisin vaikuttaa.

Olen nyt alkavan syksyn myötä miettinyt ainakin muutamia asioita, joita voisin tehdä arjessa toisin.

Ennen kuin paljastan oman listani, niin haluaisin vielä kertoa että olemme melko tavallinen perhe, jonka toiminnasta löytyy aivan varmasti vielä paljon ekologisia epäkohtia.

Mutta olen ajatellut, että on huippua jos innostuu tekemään ainakin jotain!

Syksyn Ekoteot

Mikromuoviongelman tiedostaminen omissa kulutusvalinnoissa

Kävin läpi vaatekaappiamme ja sieltä löytyi kyllä myös yllättävän paljon tekokoituja. En ollut tajunnutkaan miten esimerkiksi sukat, collegevaatteet ja hupparit sisältävät helposti tekokuitua. Esimerkiksi puuvillaisiksi ajattelemissani vaatteissa oli usein mukana polyesteria, joka on siis muovista valmistettu tekokuitu. Päätin, että jatkossa hankimme vain luonnonkuituja tai muuntokuituja, joiden raaka-aineet saadaan luonnosta, pääasiassa erilaisista puulajeista. Tämä vaatii esim. Prisma-reissulla aikaisempaa enemmän vaatteiden valmistusmateriaalien syynäämistä.

Mikromuovia keräävän Guppy Friend-pesupussin hankkiminen

Guppy Friend-pesupussi on fleecen ja mikromuovia sisältävien ulkoiluvaatteiden pesuun tarkoitettu pesupussi joka kerää suurimman osan mikromuovista pesun aikana. Päätin, että käytän lasten ja meidän aikuisten teknisten kerrastojen ja ulkovaatteiden pesuun pesupussia ja näin toivottavasti vähennän meidän perheen tuottaman mikromuovin määrää.

https://valkoinenlautturi.fi/habitare-2018

Turhien pakkausten välttäminen 

Meillä on ollut jo pitkään tapana ostaa vain palasaippuaa ja se on toiminut todella hyvin. Saippua kestää huomattavasti pidempään palamuodossa ja on myös edullista.

Heräsin LUSH-merkin ihanuuteen vasta nyt! Heidän tuotteissaan ei käytetä synteettisiä raaka-aineita, eläinkokeita tai eläinperäisiä ainesosia ja mikä parasta niiden pakkaaminen on minimalistista. Tilasin meille juuri tuuheuttavan shampoon ja palasaippuan ja toimitus oli todella nopea!

Pakkaan myös kaikki verkkokaupan lähetykset pääosin jo kertaalleen käytettyihin pakkausmateriaaleihin samasta syystä. Minusta on hyvä, jos voin sen tehdä ja vähentää näin pakkaamiseen käytettyä energiaa.

Turhia pakkauksia on arjessa toki todella paljon. Rutiinilla meneekin jo muovikasseista kieltäytyminen ja oman kassin käyttäminen ruokaostoksilla.

Muovin lajittelu kotitalousjätteestä 

Meillä Jyväskylässä ei ole vielä mahdollista tilata taloyhtiöiden roskiksiin muovijätteen lajittelua, mutta olen aloittanut kotona muovin lajittelun erilliseen pussiin. Lähin muovinkeräyspiste löytyy lähimarketin pihasta alle kilometrin päästä, joten tyhjentäminen on suhteellisen kätevää.

Pyöräilen töihin Tämä muutos ei varsinaisesti ole ekologisista päämääristä lähtöisin, mutta aloitettuani pyöräilyn töihin, totesin, että myös ajamamme kilometrit ovat vähentyneet. Suunnitelmissani on hankkia lähiaikoina sähköpyörä ympärivuotiseen kulkemiseen. Tällä hetkellä pyöräilymatka on noin 9 kilometriä suuntaansa.

Hankin käytettynä 

Aina kun mahdollista, hankin asioita käytettynä. Tätä ei varmaan tarvitse perustella enempää? Tori.fi on mahtava aarreaitta <3

Luomulihaa ruoaksi 1-2 kertaa viikossa 

Muu perheemme syö töissä ja koulussa normaalia sekaruokaa. Tämän vuoksi olen ajatellut että meillä kotona riittää, että lihaa syödään 1-2 kertaa viikossa. Ostamme 99 prosenttisesti luomulihaa sillä se on ainoa valinta, joka nykyisin on tarjolla, jossa edes jollain tavalla huomioidaan se kuinka eläin on elänyt oman elämänsä.

En osta turhaa

Tämä on ehkä hassu esiintuotava asia verkkokauppayrittäjälle jonka tulisi kannusta ihmisiä ostamaan ja kuluttamaan lisää 😀 Pyrin kuitenkin kaikessa kuluttamisessa siihen, että miettisin ensin tarvitsenko jotain vai en. Huomaan, että turha tavara tuo ainakin minulle stressiä; se kun vaatii jatkuvaa järjestelyä ja aiheuttaa huonoa omaatuntoa. Hyvin valitut, kestävät ystävät sen sijaan tuovat iloa arkeen.

Pyrin opettamaan sanomaa myös jälkikasvulle 

Meilläkin käydään välillä Mc Donaldsilla ja tuodaan kotiin näitä kerran leikittäviä leluja, myönnän sen. Haluaisin silti opettaa lapsille kuinka kuluttaminenkin voi olla kestävää ja mietittyä. Ja sen, että oma itsetunto tai onnellisuus ei koskaan rakennu omistamiesi tavaroiden varaan.

Minulla olisi varmasti omassa kulutuskäyttäytymisessä parannettavaa. Välillä innostun jostain asiasta ja saatan ostaa jotain joka ei ole niin eettistä. Mutta koetan hioa meidänkin arkea ainakin askel askeleelta vähemmän kuluttavaan suuntaan.

Millaisia ekotekoja sinä olet tehnyt? Onko sinulla jotain periaatteita, joista pidät kiinni?

Olen pyrkinyt valitsemaan verkkokauppaan pääosin vain tuotteita joiden valmistus ja materiaali kestävät päivänvalon. Esimerkiksi Saanan ja Ollin matot valmistetaan teollisuuden ylijäämäkuidusta ja tyynyjen materiaalina on kestävästi tuotettu hamppu. Uashmaman tuotteet puolestaan on valmistettu selluloosasta.

Jos teillä tulee mieleen ehdotuksia tuotevalikoiman laajentamiseksi niin kuulen niistä mielelläni!

Lue myös kuinka ekotekojen noudattaminen on käytännössä onnistunut

Julkaistu

Uudet liukuovet pienellä budjetilla

Lupasin aiemmin kertoa kotimme uusista liukuovista. Alakerran uoneen yksi seinä on täynnä kaappeja. Kaapeista neljässä oli ovi, mutta viides niistä oli jätetty avohyllyksi. Lisäksi samalla seinustalla oli valkoinen lämminvesivaraajan kaappi. Kokonaisuus ei ollut aivan mahdoton, mutta toisaalta tiesin, että siitä voisi saada ilmeeltään paljon rauhallisemman ja onnistuneemman.

edulliset liukuovet valkoiset

Alakerran huonekorkeus on hieman normaalia matalampi. Mietin, miten seinällisestä eriparikaappeja saisi nykyaikaisemman ja freesimmän kokonaisuuden. Kyselin erilaisista ovi- ja kaappikokonaisuukista muutamia tarjouspyyntöjä. Hinta kuitenkin kohosi näissä ainakin omasta mielestäni aina liian korkeaksi.

Lopulta törmäsin internetin kuvahaussa Mustaovi-blogin liukuoven DIY-ohjeeseen. Ajatus edullisesta ja suhteellisen helposti toteutettavasta liukuovesta kiinnosti kovasti. Otin yhteyttä Liukuovitukkuun ja kyselin heiltä pelkkien lattiaan ja kattoon kiinnitettävien määrämittaisten kiskojen sekä oviin kiinnitettävien rullien hintaa. Hieman päänvaivaa tuotti löytää sopivaa, riittävän suurta valkoista kalustelevyä, josta ovet sahattiin. Lopulta levyt löytyivät Starkilta ja hinta sahauksen ja kanttinauhan kanssa oli noin 145 euroa.

Ovien, kiskojen ja pyörien yhteishinnaksi jäin noin 500 euroa. Jätimme kaapin rungot paikoilleen, poistimme ovet ja kiinnitimme kiskot lattiaan ja kattoon. Tai siis, no mieshän tämän kaiken siis teki.

Lisäksi päällystimme liukuovien reunat kanttinauhalla. Tästä työvaiheesta ei tullut aivan niin siisti kuin toivoin – kannattaa ehdottomasti valita tähän täysin sopivan levyinen nauha, ylimenneitä kohtia on hankala työstää jälkeenpäin.

Muutoin liukuovet liukuvat kiskoilla todella hyvin ja näkymä huoneeseen rauhoittui todella paljon. Myös mies on kehunut rauhallista näkymää. Lattiasta kattoon ulottuva ja eleetön kokonaisuus on ajaton ja valoisa valinta pieneen huoneeseen.

NÄIN TOTEUTAT LIUKUOVET KOTIIN EDULLISESTI

  • Mittaa liukuoviseinän leveys ja korkeus tarkasti
  • Suunnittele tilaan tulevien liukuovien mitat ja määrä aukeamistavaltaan käteviksi. Mikäli huone on leveä, kolme liukuovea on kätevä määrä.
  • Tilaa Liukuovitukusta sopivat kiskot. Näitä saa eri värisinä. Jos tarve, kiskoja voi lyhentää kotona itse peltisakseilla.
  • Tarvitset yhtä ovea kohti neljä rullaa joilla ovi liukuu kiskoilla. Tilaa myös nämä Liukuovitukusta.
  • Valitse materiaali liukuoviin. Me käytimme huokeaa kalustelevyä ja ostoksen teimme kera sahauksen Starkilta. Pyydä samaan tarjoukseen hinta myös reunanauhoista. Ole tarkkana, että reunanauhat ovat samanlevyiset oven kanssa, niitä on hankala myöhemmin kaventaa.
  • Asenna liukuovikiskot paikalleen
  • Kiinnitä reunanauhat silitysraudan avulla
  • Kiinnitä rullat ovien ylä- ja alareunoihin
  • Nosta ovet paikalleen
Julkaistu

Lastenhuoneen tapetilla uusi ilme huoneeseen

Belgialaisen Groovy Magnetsin valmistama magneettinen lastenhuoneen tapetti on ihastuttanut sekä aikuisia että lapsia jo vuosia. Yrityksen ideana on valmistaa raudanpalasia sisältävä tapetti ja tehdä siitä näin alusta johon magneetit tarraavat.

Pupuaiheinen lastenhuoneen tapetti

Groovy Magnetsin tapettipakkaus sisältää tapetin lisäksi 7 magneettia sekä tarkan asennusohjeen. Magneettinen tapetti on melko raskas joten se tulee kiinnittää seinään tarttuvalla tapettiliimalla. Tähän tarkoitukseen sopivat valmistajan ohjeen mukaan kaikki vinyylitapetin kiinnittämiseen soveltuvat tapettiliimat.

Lastenhuoneen tapetti

Kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, tapetin yläosa on valkoinen. Tapettirullan pituus on 265 cm joten se riittää melko korkeaankin tilaan. Tapettia on saatavilla kahdessa eri koossa. Voit tarkistaa verkkokauppamme varastotilanteen täältä. Alla olevasta kuvasta näet tarkemmin myös tapetin muut mitat.

Groovy Magnets tapetin mitat

Tapetti on helppo pitää puhtaana ja sen voi pyyhkiä kostealla liinalla puhtaaksi mahdollisista sormenjäljistä. Tapetin uudistunut versio soveltuu lastenhuoneen lisäksi myös märkiin tiloihin – se kestää vaivatta myös roiskeita!

Lastenhuoneen tapetti puputapetti

Mikäli innostuit tapetista, pääset tutustumaan Valkoisen Lautturin lastenhuoneen tapettien valikoimaan verkkokauppamme puolella. Mikäli tuotetta löytyy suoraan verkkokaupastamme, toimitan sen sinulle noin viikon sisällä (usein nopeamminkin). Jos toivomaasi tuotetta ei löydy valikoimistamme, voit tiedustella sähköpostitse mahdollisuutta tilata se sinulle. Tällöin toimitusaika on yleensä 2-3 viikkoa.

Julkaistu

Mitä Valkoiselle Lautturille kuuluu?

Tässä pitkästä aikaa Valkoisen Lautturin kuulumisia. Verkkokauppa palvelee tuttuun tapaan, mutta olen huomannut, että viimeaikoina oma päivätyöni on vienyt suurimman osan arjesta, ja esimerkiksi verkkokaupan somekanavissa on ollut aavistuksen rauhallisempaa. Kuten usein tuppaa olemaan, niin näin kevään korvalla mieleen tulee paljon uutta ja nyt keväällä verkkokaupan valikoimiin tulee lisää esimerkiksi Saanan ja Ollin tuotantoa. Keskisuomalaisille tiedoksi, että olen mukana myös Jyväskylän Designtorilla, joten myös siellä on mahdollista vaihtaa kuulumisia ja tehdä ostoksia.

Täysin muuttumattomana verkkokaupan valikoima ei ole viimeaikoinakaan ollut, vaan uutena lisäyksenä sieltä löytyy suomalaisen Gran Designin tuotteita. Asuntomessuilla sekä Habitaressa näkyneet Nappi-hyllyt löytyvät nyt myös meidän valikoimistamme. Gran Design on ajattoman ja laadukkaan designin puolestapuhuja, ja meillehän se sopii. Gran Designin perustaja Meiju Granholm kertoo, että ”brändin kantavia arvoja ovat suomalaisuus, selkeälinjaisuus ja materiaalien arvostus.  Haluamme vaalia suomalaisuutta ja tuoda sen esiin yrityksen toiminnassa. Tuotteet ovat elegantteja ja erottuvia, mutta niiden tulee myös kestää sekä laadultaan että muotoilulta aikaa.”

Valkoisen Lautturin sisustusblogi on myös päivittynyt sopivin väliajoin, aina kun asiaa tuntuu olevan. Ajatuksena on kirjoittaa blogin puolelle pian myös pienestä kotimme uudistuksesta. Olemme asentaneet kotiimme Mustaovi blogin innoittamana uudet liukuovet ja muutos raikasti tyttäremme huonetta kertaheitolla! Huomaan, että valon määrän lisääntyessä uudistus on helpompi ikuistaa myös kameran kautta teille jaettavaksi.

Ostin kevään ensimmäiset tulppaanit ja voin kyllä lämpimästi suositella kauniisti kotimainen merkkiä. Tulppaanit eivät räpsähtäneet lainkaan vaan varsia leikkaamalla säilyttivät ryhdikkään muotonsa ja tuottivat iloa pitkään. Kuvan pyöreän vaasin olen löytänyt hyvin edulliseen hintaan kirpparilta reilu vuosi sitten ja se onkin ollut käytössä tämän jälkeen lähes jatkuvasti.

Mukavaa kevättä ja palataan pian uusien postausten muodossa!